[Hincz Ágnes : Honlap] Honlap > Újabb rajzok > A rajzokról

Kiállítás
Újabb rajzok
Ludy-sorozat
Szövegek
Áttekintés
Az újabb rajzokról
Válogatás
Galéria
Album
English
Kapcsolat
Sitemap
Jogi útmutatás

Újabb rajzok

A rajzokról

Hincz Ágnes rajzának részlete Az "újabb rajzok"-at Hincz Ágnes az elmúlt másfél év alatt rajzolta. A rajzok 100x70 cm méretû papírra készültek, fekete pigmenttel, kivétel nélkül úgy, hogy a lapok a hosszabbik oldalukon fekszenek. Nem alkotnak sorozatot, nincs címük, de szemlélhetõek együtt és egyesével is.

Hincz Ágnes szerint ennyi, amit tudni kell róluk. Nehéz ehhez bármit is hozzáfûzni. A rajzok titokzatosak. A rajzoló nem beszél.

Ezek a rajzok nem ábrázolnak semmit, bár némelyikük majdnem eljut a tárgyi világig, sokban pedig sejteni lehet valamilyen fizikális látványt. Formaviláguk megdöbbentõ, de nem természetidegen. Alaposabb szemlélés után természeti, vagy inkább természetelvû vonásokat lehet felfedezni bennük.

Javításnak vagy próbálgatásnak nyoma sincs bennük. A pigmentet, amivel készülnek, többé nem lehet eltávolítani a papírról. Amikor megkérdeztem, hogyan lehet közel száz, egyenes, nyolcvan centi hosszú vonalat húzni majdnem egy helyre, Hincz Ágnes azt felelte, hogy megvan a módja. Addig erõsködtem, amíg megmutatta, hogyan. Nagyon meglepõdtem.

Rosszul jár, aki megpróbálja megérteni ezeket a rajzokat. Nem kell, és nincs is mit megérteni. Ezek a rajzok valami embertelen logika eredményei, mindenféle szentimentális elképzelés híján. Egy fáradhatatlan tornász gyakorlatai.

B.B.


Néhány jellemzõ rajzot láthat a Válogatásban.
Az összes rajzot megnézheti a Galériában vagy az Albumban.